Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός βρετανικού πανεπιστημίου, θα πρέπει να αποστείλετε μαζί με την αίτησή σας και το λεγόμενο personal statement. Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό, που θα σας βοηθήσει να γράψετε ένα καλοστημένο κείμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα αυτά, που λαμβάνονται υπόψη από τα πανεπιστήμια.
Η δομή του κειμένου σας πρέπει να είναι μεν απλή, αλλά σαφής και κατανοητή. Στην εισαγωγή μπορείτε να αναφερθείτε στο πρόγραμμα που έχετε επιλέξει και τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Έπειτα, αναφέρετε αυτά που έχουν σχέση με την εργασιακή εμπειρία, την οποία τυχόν διαθέτετε, κι ό,τι άλλο είναι σχετικό με το πρόγραμμα. Μην ξεχάσετε να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για τις μελλοντικές σπουδές σας και το πόσο ανυπομονείτε να ξεκινήσετε, ενώ παρακάτω θα μπορούσατε να γράψετε για εσάς, τις ικανότητες που διαθέτετε και το πώς αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των σπουδών.
Λίγο πριν από τον επίλογο, έχετε τη δυνατότητα να αναφερθείτε στα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σας (μουσική, τέχνη, αθλητισμός, εθελοντική εργασία), τα οποία καλό είναι να τα συνδέσετε με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε.
Στον επίλογο, ανακεφαλαιώστε, αναφέροντας για ποιους λόγους το πανεπιστήμιο πρέπει να σας κάνει δεκτούς και τι θα σημαίνει για εσάς μια τέτοια απόφαση.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι είναι δύσκολο να γράφουν για τον εαυτό τους, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να κρατήσετε κάποιες πρόχειρες σημειώσεις προτού ξεκινήσετε, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσετε πως έχετε περιορισμένο χώρο για να γράψετε: 47 γραμμές και 4.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών. Επίσης, θυμηθείτε να κρατήσετε αρχείο του κειμένου σας, ώστε – σε περίπτωση απώλειας – να μη χρειαστεί να το γράψετε ξανά.
Αφού ολοκληρώσετε το personal statement, ελέγξτε το αρκετές φορές, διαβάστε το και διορθώστε όλα τα λάθη που εντοπίζετε, διότι θεωρείται αδιανόητο να παρουσιάσετε ένα κείμενο με ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη, παρανοήσεις, ασάφειες και λάθη στον τονισμό ή τη στίξη. Μην παρασυρθείτε στο σημείο που αναφέρετε τα ενδιαφέροντά σας και γράψετε πολλά. Όλα έχουν σημασία, αλλά με μέτρο.
Τι πρέπει να γράψετε στο personal statement
- Το personal statement είναι ένα κείμενο που αφορά εσάς κι όχι το αντικείμενο σπουδών σας.
- Συζητήστε το περιεχόμενο του κειμένου με τον καθηγητή σας για να μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά.
- Περιλάβετε μόνο στοιχεία για τα οποία θα είστε έτοιμοι να μιλήσετε, αν σας απευθυνθεί κάποια ερώτηση στη συνέντευξη.
- Δείξτε το personal statement που έχετε ετοιμάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και ζητήστε τη γνώμη τους για το τι λείπει, τι θα μπορούσατε να προσθέσετε ή τι θα μπορούσατε να είχατε γράψει διαφορετικά.
- Δώστε πειστικούς λόγους γιατί θέλετε να σπουδάσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή γράψτε κάτι πέραν του «μου αρέσει η συγκεκριμένη σχολή», γιατί αυτό θεωρείται δεδομένο.
- Αν έχετε ρεαλιστικά μακροπρόθεσμα σχέδια για την καριέρα σας, συνδέστε τις σπουδές σας με αυτά.
- Αναφέρετε ορισμένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχετε πάρει και κάποια παραδείγματα υποχρεώσεων που έχετε φέρει εις πέρας επιτυχώς.
- Αναφέρετε συνοπτικά τις εξωσχολικές σας δραστηριότητες.
- Να είστε επεξηγηματικοί όταν γράφετε. Πιο συγκεκριμένα, αν έχετε γράψει ότι «μου αρέσει το διάβασμα» ή «μου αρέσουν τα ταξίδια», αναπτύξτε τη σκέψη σας και γράψτε τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις δραστηριότητες.
- Διατηρήστε σωστές παραγράφους σε όλο το κείμενο.
- Προσπαθήστε ώστε το κείμενο σας να έχει ροή, συνοχή και σαφήνεια.
- Να είστε μετριοπαθείς και να πιστεύετε στον εαυτό σας χωρίς να φανείτε υπερόπτες.
Tι ΔΕΝ πρέπει να γράψετε στο personal statement
- Μην αναφέρετε δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τα προγράμματα σπουδών που σας ενδιαφέρουν. Εξηγείστε πώς τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας συμβάλλουν στις γενικές σας ικανότητες και την προσωπικότητά σας με έναν τρόπο που υπόσχεται ότι θα έχετε επιτυχία σε όποιο πρόγραμμα κι αν γίνετε δεκτοί.
- Μην αναφέρετε δυνατότητες και δραστηριότητες χωρίς παραδείγματα για το πότε έλαβαν χώρα και τι αποκομίσατε από αυτά. Όλοι μπορούν να γράψουν «έχω σπουδαίες ικανότητες στο να ηγούμαι», ωστόσο μια πρόταση που θα το αποδεικνύει θα κάνει τη διαφορά.
- Μην υπερβάλλετε και μην ψεύδεστε.
- Μην κάνετε αιτήσεις σε πολλά διαφορετικά προγράμματα, γιατί θα είναι πιο δύσκολο να γράψετε ένα personal statement που να στηρίζει την αίτησή σας σε όλα.
- Μην γράψετε ένα διαφορετικό personal statement για κάθε πανεπιστήμιο στο οποίο έχετε κάνει αίτηση.
- Μην κάνετε αντιγραφή ένα personal statement που θα βρείτε έτοιμο στο διαδίκτυο και το παραδώσετε για δικό σας. Αυτό σημαίνει ότι υποπέσατε σε λογοκλοπή και αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, γιατί τα πανεπιστήμια ελέγχουν αμέσως τα personal statements που λαμβάνουν για να δουν αν είναι αυθεντικά. Φυσικά, όταν σας ανακαλύψουν, θα πρέπει να ξεχάσετε την αίτηση και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
- Μην γράψετε μεγάλη εισαγωγή.
- Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε χρησιμοποιώντας δύσκολη γλώσσα, γιατί μπορεί να πέσετε στην παγίδα πολλών λαθών.
Διαβάστε μια τελευταία φορά το κείμενό σας, πατήστε «αποστολή» και καλή σας επιτυχία!
Πηγή: xenesglosses.eu